2012. január 19., csütörtök

Zabpelyhes-szedres süti


Megint ürítsd ki a fagyasztót, akciót tartok itthon. Már régóta meg akartam csinálni egy zabpelyhes-málnás süti receptet. Málnám nem volt, de lefagyasztott feketeszedrem igen, így azzal készült.
Az eredetit, valahol a neten találtam valamikor régen, nem tudom kitől származik. Kicsit alakítottam rajta, jóval kevesebb cukorral készült. Finom süti, egy hibája van, nagyon morzsálódik.

Hozzávalók:

20 dkg rétesliszt
20 dkg zabpehely
25 dkg vaj vagy margarin
8 dkg cukor
30 dkg szeder vagy más gyümölcs (málna,  reszelt alma stb.)
1 teáskanál szódabikarbóna
10 dkg durvára aprított dió
1 citrom reszelt héja
csipet só

Elkészítés:

Egy edényben összekeverjük a lisztet, zabpelyhet, cukrot, szódabikarbónát, diót, sót, citromhéjat. Ráreszeljük  a hideg vajat és összemorzsoljuk.
Egy közepes tepsibe sütőpapírt teszünk, beleegyengetjük a tészta 2/3-át. Rászórjuk a gyümölcsöt, majd befedjük a maradék morzsával. Kb 160 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük. Megvárjuk míg kicsit kihűl és utána szeleteljük.



2012. január 18., szerda

Mivel névnapom van, úgy gondoltam pár klassz dallal örvendeztetlek meg Benneteket!

Énekelni ér:) még annak is, akinek olyan hangja van mint nekem.

Mostanában nagyon tetszik ez három dal. Mindhárom énekesnőnek klassz hangja van.

 1. számú kedvenc:


2. számú kedvenc:


3. számú, a buli kedvéért, annak, aki táncikálni is szeret:)


Szép napot mindenkinek!

2012. január 16., hétfő

Csokis máktorta

 
Valami nagyon mákosat szerettem volna készíteni, lehetőleg minél kevesebb liszttel. Sok receptet végignéztem és találtam egy jó verziót. Az pedig, hogy csokit is tartalmaz egy csokiimádónál plusz pontot jelent! Nagyon jól sikerült. A liszt helyett most étkezési keményítőt használtam, és igazi étcsokival kevertem ki. 
Na de nézzük a receptet, melynek eredetijét Stahl Juditnál találtam, La cucina della jucus blogjából  származik.

Hozzávalók:

15 dkg mák
8 dkg barna cukor
ezt a kettőt együtt daráltam le
2 dkg vaj vagy margarin
2 dl tejszín  
10 dkg étcsokoládé (ebből nekem 8 dkg 90 %-os és 2 dkg normál táblás étcsoki volt)
2 db. tojás
0,5 teáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál étkezési keményítő vagy simaliszt
kis vaníliakivonat

Elkészítés:

A vajat felteszem egy kislábasban és beleteszem a kockára tört étcsokoládét. Nagyon alacsony hőfokon megolvasztom. Egy keverőtálban kikeverem a tojások sárgáját, beleöntöm a cukorral ledarált mákot, a szódabikarbónát, étkezési keményítőt, a vaníliakivonatot, a tejszínt és a vajban felolvasztott csokoládét. Jól összekeverem. Egy külön tálban keményre felverem a tojásfehérjéket és lapáttal óvatosan a masszába forgatom. 
Egy 21 cm átmérőjű tortaformát  sütőpapírral kibélelek és beleöntöm a masszát. Kb. 175 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütöm. Közben érdemes ellenőrizni tűpróbával, hogy átsült-e, ha teteje nagyon barnul tegyünk rá sütőpapírt.

Nagyon ízletes, tejszínhabbal vagy mascarpone krémmel tálaljuk. 
Mint minden receptemre, erre is érvényes, hogy édesszájúak több cukorral és kevésbé keserű étcsokival készítsék. Nekem a fenti mennyiségekkel is tökéletes volt.




 

Bogi féle olasz paradicsomleves

Sajnos a kép nem adja vissza a leves szép színét:(

Pár hete vendégségben voltunk barátainknál. Az első fogás egy olasz paradicsomleves volt. Mindig is szerettem a paradicsomlevest, de eddig csak a magyar édes paradicsomlevessel találkoztam. Hát ez az olasz leves egyszerűen mennyei volt. Frissítő, nagyon-nagyon finom, abbahagyhatatlan. Már Bogiéknál két tányérral ettem és persze azonnal elkértem a receptet is. Pár napja eljött az alkalom, hogy megpróbálkozzak vele. Mivel anyuék meglátogattak, kicsit nagyobb adagot készítettem az eredetinél és a receptet kiegészítettem azzal, hogy anyu és apu által befőzött, otthon termett paradicsomból készített levet is tettem bele. Szuper lett!
Nagyon sokszor fogom elkészíteni a jövőben. Ez most a kedvenc levesem!

Hozzávalók:

3-4 db szép piros paradicsom
1 evőkanál sűrített paradicsom (Aldiban szoktam Carloni tubusosat venni, csak paradicsomot és sót tartalmaz)
2-3 dl paradicsomlé
1 közepes fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1,5 l húsleves (3 db. DM Alnatura húsleves kockából)
0,5 dl olivaolaj
20-25 dkg reszelt sajt (füstölttel kicsit pikánsabb, de sima trapista is finom hozzá)

fűszerek:
lehetőség szerint friss:
1 csokor petrezselyem zöld, 
8-10 levél bazsalikom, 
1 teáskanál oregánó, 
1 mokkáskanál őrölt rozmaring 
(nekem most csak a petrezselyemzöld és a bazsalikom volt friss, a többi szárított fűszerként került bele)
őrölt bors

Elkészítés:

A hagymát apró kockára vágjuk és megpirítjuk az olivaolajon, majd hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát. A paradicsomot kockára vágjuk és a hagymához adjuk, pár perc alatt összefőzzük, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a paradicsomlevet és a húslevest is. Összeforraljuk. Levesszük a tűzről, beleszórjuk a petrezselyemzöldet és a bazsalikomot és az egészet összeturmixoljuk. Visszatesszük a tűzre, beleszórjuk a szárított fűszereket egyet rottyintunk rajta és kész!
Tálaláskor reszelt sajtot szórunk rá. 

Nagyon jó étvágyat hozzá!


2012. január 5., csütörtök

Szilveszter süti




Gyermekkorom egyik kedvence a szilveszter süti, sokféle változatot ettem már, leginkább zsennyei mamám receptje alapján készült módon ízlett. Ennek nagyon vékony volt a tésztája és porhanyós volt. Valami hasonlót kerestem a neten. Csak a képekre hagyatkoztam és mivel mama is zsírral készítette, a vaj helyett azt használtam. Sokat szenvedtem a tésztával, annyira gyenge lett, hogy alig bírtam kinyújtani és szaggatás után felszedni a deszkáról. Amikor megsült nagyon szuper volt ízre és állagra is. Másnap már csak az íze kápráztatott el, olyan puha lett, úgy hajlott a süti, hogy ahogy kézbe fogtam eltört. Szóval bár nagyon finom a süti, lehet, hogy nem kellett volna zsírt használnom, de lehet, hogy még tovább kell keresnem a megfelelő recept után. Közzé teszem mert nagyon finom.
Az eredeti receptet a  Vegyes saláta nevű blogon találtam.

Hozzávalók:

25 dkg liszt
15 dkg zsír vagy 20 dkg vaj
10 dkg porcukor
3 tojássárgája
egy citrom reszelt héja

barack lekvár a linzerek közé
porcukor a tetejére


Elkészítés:

Minden hozzávalót gyúrjunk össze, majd folpackba csomagolva tegyük egy órára a hűtőbe. Osszuk két részre a tésztát és lisztezett deszkán nyújtsuk ki. A tészta egyik feléből virágokat szaggattam ki, a másik feléből ugyanazt, csak kilyukasztottam a közepét.

Szaggatás közben beizzítottam a sütőt és 180 fokra előmelegítettem. Kb.7-8 percig sütöttem egy adagot, figyelni kell, mert hamar túl barna lesz. Amikor kész lett finom házi lekvárral összeragasztottam a sütiket, tálaláskor megszórtam pici porcukorral.

Kókuszos-krémes kocka



Ezt a receptet egy régi füzetemben találtam, nem tudom honnan származik. Karácsonykor próbáltam ki először. Megérte! Nagyon finom süti. Gyorsan elkészül, nem száraz és finom kókuszos.

Hozzávalók:
A csésze a joghurt csészéje!

Tészta:
4 csésze liszt
0,5 csésze cukor
2 csésze natur joghurt
2 egész tojás
1 csomag sütőpor

Keverék:
2 csésze kókuszreszelék
0,5 csésze cukor
kis vaníliakivonat

Tetejére:

1/2 liter tejszín

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összekeverjük és sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük. A tetejére ráöntjük a keveréket. Kb. 175 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Ha a teteje túlságosan barnul egy sütőpapírral letakarjuk. Tűvel ellenőrizzük, hogy átsült-e.  Ha megsült, forrón, ahogy a sütőből kivettük egyenletesen rálocsoljuk a tejszínt (Ha poharas a tejszín, ki lehet szurkálni villával a tetejét, úgy egyenletesen rá lehet önteni pl. a Lidl-s tejszín). 
A süti titka az, hogy a tejszín beszívódik a cukros kókuszba és a végeredmény egy olyan süti, mintha krémréteg lenne a tetején. Nagyon finom.
Édesszájúak, tehetnek a tésztába 1,5 csésze cukrot is.

2012. január 4., szerda

Töki pompos, kenyérlángos vagy langalló



Szerintem a fesztiválokon az egyik legjobb dolog a töki pompos vagy más néven langalló. Bár az elmúlt években úgy éreztem, hogy a színvonal egyre csökken. A hagyományos szalonnás-hagymás változat alig lelhető fel, inkább valami magyaros pizzautánzatokkal találkoztam, és az adagok egyre kisebbnek tűntek.

Korábban is készítettem töki pompost, finom lett, de mivel Limara magvas kenyere annyira bejött és nála is találtam egy töki pompos receptet, hát egyértelmű volt, hogy ezt választom. Az eredeti Limara féle recepten kicsit változtattam. Nem volt itthon krumpli (az összesből majonézes-hagymás saláta készült) krumpli pelyhet, a krumpli főzővize helyett feles arányban tejet és vizet használtam. A feltétet pedig saját ízlés szerint változtattam meg.

Hozzávalók:

Tészta:
3 evőkanál krumplipehely
(vagy 1 közepes főtt, lehűlt összetört krumpli, ebben az esetben csak 2 dl folyadék kell, ami a krumpli főzővize)
1,5 dl langyos tej
1,5 dl langyos víz
2 teáskanál só
3 evőkanál olivaolaj
50 dkg BL 80 liszt
1 teáskanál barnacukor
2 dkg élesztő


Tetejére:
1 nagy doboz tejföl
3-4 gerezd fokhagyma
2 közepes fej lilahagyma
2 közepes fej vöröshagyma
csipet só
őrölt bors
20 dkg felkockázott szalonna


A hozzávalókat egy tálban összekeverem és kb. 10 percig dagasztom. Akkor jó, ha elválik az edény falától és hólyagos. 1 órára letakarva meleg helyre teszem és hagyom duplájára kelni. Fogok egy nagy tepsit, sütőpapírral kibélelem, kézzel belenyomkodom a tésztát, villával megszurkálom és a kb. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 percig elősütöm.

A hagymákat felaprítom, belekeverem a tejfölbe (lehet pici tejszínt is loccsintani bele, ettől szaftosabb lesz), sózom, borsozom. Egyenletesen rákenem az elősütött tésztára, és rászórom a szalonna kockákat. Visszateszem a sütőbe és kb. még 10 percig sütöm.

Ha kész, frissen tálalom. Nagyon finom a tésztája, szerintem a BL 80 liszt miatt, sima lisztből meg sem közelítette a korábbi változat.

Finom mellé egy pohár fehér bor vagy egy korsó sör!

Nagyon jó étvágyat!!!

2012. január 3., kedd

Hugicám Brač-os linzere







A süti története ott kezdődik, hogy kb. 2 éve Hugicámékkal Brač-on nyaraltunk Horvátországban. Rengeteg élelmet vittünk magunkkal, és Hugicám Krisztike készítette ezt a rácsos linzert az útra. Innen ered a Brač-os rácsos elnevezés:).

Csak jót tudok mondani a sütiről, fenomenális a tésztája, ízlés szerint variálható a felhasznált lekvárok fajtája. Több mint egy hétig eláll egy dobozban, omlós és szuperfinom. És persze szép is.

Hozzávalók:

Tészta:
50 dkg liszt
15 dkg cukor
kis vaníliakivonat
25 dkg szobahőmérsékletű margarin
1 csomag sütőpor
2 db. tojás
Töltés:
40-50 dkg lekvár
Kenés: 
1 tojás

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit egy nagy tálba rakjuk. Eleinte csak morzsolgatjuk, majd ha a margarin már kis darabokban van, összegyúrjuk. Akkor jó, ha elválik az edény falától.
Ezután a tésztát 2/3-1/3 arányban ketté osztjuk. A nagyobb tésztát kb. 0,5 cm vastagra ellapítjuk-kinyújtjuk és sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Tenyerünkkel nyomkodva a tepsibe igazítjuk. Ezután a lekvárt egyenletesen egy kanállal a tésztára kenjük. A kisebb tészta darabot kb. 0,5 cm vastagra kinyújtjuk lisztezett deszkán és csíkokra vágjuk (én derelyevágóval csináltam, így szép hullámos a széle), a lekváros rétegre egyenletes távolságban rátesszük a tészta csíkokat, szépen berácsozzuk. A felvert tojással lekenjük a tésztacsíkokat.
A sütit 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.

És kész a fini lekváros Brač-os linzer!!!

Sajtos-kapros keksz




Az egyik süti, amit az ünnepek alatt elkészítettem, a sajtos-kapros keksz volt. A receptre a Rita konyhája oldalon akadtam rá. 

Bekerült a kedvencek közé:
- mert imádom a kaprot
- mert szuper a keksz
- mert kiadós
- mert gyorsan elkészül
- és mert finom!

Hozzávalók:

226 g liszt
2 kávéskanál mustárpor (én mustármagot daráltam meg kávédarálóval)
1 kávéskanál sütőpor
1 teáskanál só
113 g hideg vaj
226 g reszelt cheddar sajt
50 g reszelt Gran Padano vagy parmezán
50 g apróra vágott kapor (helyette vagy felesben tehetünk bele snidlinget is)
kevés tej

Elkészítés:

Egy keverőtálban összekeverjük a lisztet, sütőport, sót, mustárport. A hideg vajat kézzel szétnyomkodjuk és hozzáadjuk. A kezünkkel morzsa szerűvé keverjük az alapanyagokat, és beletesszük a reszelt sajtokat és a kaprot is. Pici tejjel formázható tésztát gyúrunk belőle. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk és pogácsa szaggatóval korongokat szaggatunk belőle. A maradék tésztát újra összegyúrhatjuk, nyújthatjuk, szaggathatjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsiben pár perc alatt megsütjük aranybarnára.

2012. január 2., hétfő

Limara féle magvas rozskenyér


A karácsonyi időszakban rengeteget sütöttem főztem, és a sok készülődéstől teljesen kipurcantam. Sajnos arra már nem volt energiám, hogy a recepteket is megosszam Veletek. Hát eljött az idő, hogy sorban nekilássak. Mi legyen az első?

Mivel annyira jól sikerült, isteni finom volt és már másodszor is elkészítettem Limara csodálatos magvas rozskenyerével kezdeném.
Limara receptjét nagyon picit alakítottam át, az itthoni hozzávalók tükrében. Eddig sima élesztős kenyereket sütöttem, azok is finomak voltak, de ez az öregtésztás változat minden várakozásomat felülmúlta. Nekem nincs kenyérsütő gépem és mivel az öregtésztát késő este, a kenyeret másnap hajnalban csináltam a konyhai robotgépem dagasztó  részét sem akartam használni a szomszédok miatt, kézzel készítettem.

Hozzávalók:

Öregtészta (Graham-lisztes)

25 dkg BL 80 liszt
25 dkg graham liszt vagy tönköly
3 dl víz
1 teáskanál barna cukor
1 dkg élesztő

Az öregtésztát a kenyérsütés előtti nap érdemes elkészíteni, én csak nagyjából összekevertem a hozzávalókat és a konyhapulton letakarva hagytam másnap reggelig. Keményebbnek kell lennie mint egy bedagasztott kenyértésztának. Nagyobb adag, mint ami a kenyérhez szükséges, így a maradékot másnap félretettem egy fedeles dobozban a hütőbe és kb. 10 nap múlva csináltam még egy kenyeret.

Hozzávalók a kenyérhez:
 
25 dkg az öregtésztából
20 dkg BL 80 liszt
15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
15 dkg graham liszt
1 teáskanál sikér
2 teáskanál só
2 evőkanál oliva olaj
1,2 dkg élesztő
1 teáskanál barnacukor vagy méz
kb. 3,2-3,4 dl langyos víz
1 teáskanál sötét maláta por

2 evőkanál pehely (nekem burgonya- és zabpehely volt otthon, de jó a rozs, tönköly, búza, rizs
1-1 evőkanál mag (napraforgó. tök, len, szezám stb.)


Elkészítés:

Az összes hozzávalót összekevertem egy magas falú tálban és kézzel dagasztottam kb. 10 percig. Ha elválik a tészta a tál falától és levegős, akkor lesz jó. Aztán letakartam egy tiszta konyharuhával és meleg helyen (radiátor mellett) hagytam kelni 1 órán át. Kb.  a duplájára fog megkelni.
Egy óra elteltével lisztezett gyúródeszkára borítottam, kilapítottam a tenyeremmel, feltekertem és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. Megint hagytam ebben a tepsiben kelni egy órán át. Kb. félidőnél bekapcsoltam a sütőt, az aljába egy kisebb jénaiba betettem vizet, hogy majd gőzös sütőben süljön a kenyérke és előmelegítettem 220 fokra. Amikor az 1 óra eltelt lespricceltem vízzel a kenyérkét, vastagon megszórtam még magokkal és betettem a sütőbe. 10 percig ezen a 220 fokon sütöttem, aztán még kb. 35-40 percig 200 fokon sütöttem tovább. Ha nagyon barnul a kenyér teteje takarjuk le egy sütőpapírral a sütési idő végéig.
Mikor megsült kitettem egy rácsra hűlni. 

A kenyér bombasztikusan jól néz ki, kimondhatatlanul finom, mindenféle adalékanyagtól mentes és egészséges. 

Nagyon köszönöm a receptet Limara!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...