2012. március 7., szerda

Zellerkrémleves


Egyszer egy New Start-os főzőtanfolyamon kóstoltam nagyon finom zellerkrémlevest. Már azóta szeretném kipróbálni itthon is. Végül is nem a teljesen vegetáriánus változatot készítettem, hanem igazi tejszínt használtam a végén, és nem főztem a hagymát, hanem olivaolajon megpároltam. Annyira finom lett! A fotókon petrezselyemzölddel és pirított barnakenyérkockákkal látható, első nap így ettük, de másnap piríott tökmagot és napraforgómagot szórtam rá. Hát úgy még finomabb, de sajnos arról nem készítettem fotót. Nagyon jó pirított magokkal enni a krémlevest, mert nem puhul vissza mint a kenyér, és nagyon finom ropogós, ahogy esszük. 

Érdemes kipróbálni.

Főként azért mert a zeller, amellett, hogy finom, kifejezetten egészséges. Gyógyhatásai közé tartozik, hogy erőteljesen vízhajtó hatású, serkenti a veseműködést.  Tartalmaz sok szerves nátriumot, de megtalálható benne a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium, a kálium is. Pusztítja a kóros baktériumokat és gombákat a húgy utakban, a vesében, a belekben és a gyomorban és támogatja az alhasi vérkeringést. A B12-vitaminon kívül B-vitamin komplex forrás, így segíti a fokozott koncentrációt és stressz oldást. Étvágycsökkentőnek tartják és állítólag javítja a potenciát is. Afrodiziákumként is alkalmazzák.

Hozzávalók: (nagy adag, kb. 4-5 emberre)

1 kg zellergumó
1 nagy fej vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
1,5-2 l víz
2-3 zöldség, -vagy húsleves kocka (DM Alnatura)
só, bors ízlés szerint
1-2 dl tejszín
2 evőkanál olivaolaj

Elkészítés:

Az olivaolajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát, hozzátesszük a megpucolt kockákra vágott zellert. Felöntjük vízzel, beledobjuk a leveskockát és addig főzzük, míg a zeller puha nem lesz. Amikor kész, hagyjuk, kicsit hűlni és a turmixgéppel pürésítjük. Visszatesszük a tűzre, hozzáöntjük  a tejszínt és sózzuk, borsozzuk. Egyet rottyintunk rajta és kész. Nekem nagyon sűrű és krémes lett, mert az eredeti recept szerint 2 kisméretű krumplit is belefőztem. A krumpli teljesen felesleges a sok zellertől, annyira sűrű amúgy is, így  a hozzávalóknál már kihagytam. 


1 megjegyzés:

  1. Imádom a zellerkrémlevest! Gyönyörű szép ez a tányér, melyben tálaltad.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...