2011. május 9., hétfő

Chili con carne, avagy csilis bab


A chili con carne vagyis csilis bab egy rendkívül népszerű étel. Sokan mexikóinak tartják, de inkább sorolható a Tex-Mex amerikai konyhába. Kezdők is könnyen  és gyorsan elkészíthetik.  A férfiak nagyon szokták szeretni, hiszen kellőképp laktató és fűszeres. Mindig emberes adagot készítek belőle, mivel lefagyasztható és vésztartalékként néha jól jön, ha van otthon kész étel. Emellett ideális étel egy baráti összejövetelre is.

Hozzávalók: (5 személyre, vagy nagyevőknek:-)

3 fej közepes hagyma
1 kg darált sertéshús
5-6 gerezd fokhagyma
2 db. vörösbab konzerv
1 db. kukoricakonzerv
1 üveg befőzött paradicsom
1 db. hámozott paradicsomkonzerv, szezonban meghámozott friss paradicsom 3-4 db.
1 evőkanál szárított oregánó
1 teáskanál só
1 mokkáskanál őrölt bors
fél mokkáskanál chilipor
fél teáskanál őrölt kömény
2-3 evőkanál olivaolaj

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát kis olajon megdinsztelem, beledobom a zúzott fokhagymát, egyet-kettőt kavarok rajta, aztán mehet bele a darált hús. Hagyom, hogy a hús kifehéredjen,  fűszerezem sóval, borssal, őrölt chilit adok hozzá, őrölt köménymagot, oregánót szórok bele. Közben persze néha megkeverem, a hús engedni fog kis levet. Aztán hozzáöntöm a hámozott paradicsomkonzervet és a befőzött paradicsomot, majd belezuttyintom a lecsepegtetett kukoricakonzervet és a megmosott vörösbab konzervet. Ha valaki száraz babbal készíti, azt előző este be kell áztatni). Lefedem fedővel és kis lángon főzöm. Nem kell neki sok, max. fél óra. De közben kóstolgatom és, ha kell utána fűszerezek. Ha valaki csípősebben szereti tehet bele még több chili port. Miközben elkészül a chili con carne, bőven van időnk a köretet megcsinálni. Én rizzsel szeretem, így azt készítettem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...