2011. május 9., hétfő

Tiramisu-hűvös csábítás


A Tiramisu egy olyan édesség, amiből soha nem elég:)

Pár éve ettem először, és nagyon hamar megpróbálkoztam én is elkészíteni. Rettentően finom, én nem tudom abbahagyni, képes vagyok egy 25 dkg-os mascarponeból készült adagot 1 nap alatt egyedül megenni.

Csak ajánlani tudom mindenkinek, annak is aki kicsit félszegen mozog a konyhában és sütni sem szeret. Gyorsan készen van, nem nehéz megcsinálni. Egy hibája van, akkor lesz finom, ha pár órát hűtőben tároljuk (én egy egész éjszakát hagyni szoktam). Lehet variálni, tehetjük egy nagyobb üvegedénybe az egészet, vagy kis poharakban egyszemélyesre  is kiadagolhatjuk.

Hozzávalók:

25 dkg mascarpone (én a Lidl-is olasz mascarponet használom)
3 tojás
2 evőkanál cukor
4-4,5 dl erős-hideg feketekávé
vaníliakivonat
1 csomag babapiskóta (nagycsomagos, azt hiszem 4 sor piskóta van benne)
3 evőkanál amaretto likőr (szintén a Lidl-ből)
holland cukrozatlan kakaópor
10 dkg legalább 60%-os étcsoki vagy rokokó étcsokis tortadara

Elkészítés:

Először is válasszuk szét a tojásokat. A sárgákat a cukorral és kis vaníliával verjük habosra, amíg világosodni nem kezd. Ehhez hozzáadjuk az egész mascarpone-t és kb. 1,5 evőkanál amaretto likőrt. Kemény  habos krémmé verjük. Egy másik edényben a tojásfehérjéket verjük kemény habbá és a kész habot óvatosan forgassuk hozzá a  mascarpone-s masszához. Az előre elkészített kihűlt kávét 1,5 evőkanál amarettó likőrrel ízesítjük. Én nem teszek bele cukrot, mert a piskóta így is nagyon édes.
Elővesszük az üvegedényünket, a babapiskótákat egyesével az amarettós kávéba mártjuk és lerakjuk az edény aljára. Nagyon gyorsan felszívja a kávát a piskóta! Vigyázzunk nehogy elázzon, csak egy pillanatra mártsuk bele! Ha kiraktuk az edény alját, rásimítunk egy réteg mascarpone-s krémet, meghintjük kakaóporral -én szitálni szoktam - majd étcsokit reszelek rá. Ezt követi egy újabb piskótás réteg, majd újabb mascarpone-s krém! Én két rétegben szoktam csinálni. Lefedem fóliával és másnap tálalom. Tálalás előtt még lehet rá kis kakaóport szitálni!
Nyami!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...