2011. december 16., péntek

Mákos guba torta


Szerdán az én drágám azzal az ötlettel állt elő, hogy egy kollégája szülinapjára süssünk mákos guba tortát. Szerencsére segített, így hamar elkészültünk. 

Keresgéltem a neten a megfelelő recept után és végül is a desszert.eu oldalról választottam ki a receptet. Nekem Zila tortaformám nincs, ezért egy kis 17,5 cm-es átmérőjű formában sütöttem ki, a tészta fele megmaradt, így abból pont 12 db. nagyméretű muffin lett. Nagyon finomra sikeredett, én épp csak megkóstoltam, saját fogyasztásra lényegesen csökkenteném a cukor mennyiségét, vagy steviával helyettesíteném.

Hozzávalók:

Tészta:
1 l tej 
20 dkg cukor
3 db. tojássárgája
25 dkg darált mák
vaníliakivonat
10 db. kifli
1 db. citrom reszelt héja
1 db. narancs reszelt héja
Teteje:
1 zacskó vaníliapuding
0,5 l tej 
3 evőkanál cukor

Elkészítés:
A kifliket kb. 1 cm-es kockákra vágtam. A tejet elkevertem a mákkal, cukorral, citromhéjjal, narancshéjjal, vaníliával és felforraltam. A tejes lé 3/4-ét ráöntöttem a kiflikre és jól átkevertem, hagytam, hogy felszívják a folyadékot. A maradék  mákos-cukros tejet lehűtöttem, és belekevertem a tojássárgákat, majd ezt is ráöntöttem a kiflikre és megint átkevertem. A massza felét a kivajazott, kekszmorzsával megszórt tortaformába nyomkodtam, a másik fele ment papírkapszlikban a muffin formába. Külön sütöttem a kettőt, a sütőt 175 fokra előmelegítettem, a tortát kb. 25 percig, a muffinokat kb. 15 percig sütöttem. Amikor elkészült, a torta tetejére pudingot öntöttem, a muffinokra csak ráfolyattam. Aki szeretne tejszínhabot is tehet még plusszban rá.
Ha nem kellett volna szállítani a tortát, a vanília puding helyett valószínűleg egy mascarpones krémet készítettem volna, hasonlót, mint a tiramisuban. De majd legközelebb.
Az eredmény dekoratív és finom lett. 
Nagyon hamar kész van, csak a kiflik darabolásával kell bíbelődni.
 



1 megjegyzés:

  1. Isteni, már nagyon készülök a mákos gubára, lehet, hogy ilyen formában fog asztalra kerülni. Nagyon jó:)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...