2013. január 17., csütörtök

Máktorta-tejmentes


Édes Kincsem szülinapjára valami nagyon mákos dolgot kért tőlem. Kerestem, kutattam és találtam. A NoSaltyn a Kőszegi máktorta-t Puzsitól.  Már a neve alapján megdobbant a szívem vasi lány révén, amikor pedig elolvastam és láttam, hogy eleve tejmentes recept és változtatás nélkül elkészíthetem nagyon megörültem.

Azoknak ajánlom, akik :
-imádják a mákot
-nem szuperédes-krémes tortát szeretnének
-kevés idejük és rengeteg tojásuk van:)

Hozzávalók:

8 db. tojás
20 dkg  nádcukor
40 dkg őrölt mák
20 dkg szobahőmérsékletű margarin vagy vaj (tejmentes diéta miatt LIGA margarin)
2 evőkanál holland kakaópor
1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

A tojásokat külön választom. A tojások sárgáját kikeverem a cukorral együtt ledarált mákkal. Majd hozzáadom a margarint, aztán a kakaóport és a reszelt citromhéjat. A tojások fehérjét külön tálban kemény habbá verem és óvatosan a mákos masszához keverem. Kimargarinozok egy tortaformát, liszttel beszórom és beleöntöm a tésztát. 180 fokra előmelegített hőlégkeveréses sütőben kb. 40-45 percig (tűpróbával ellenőrzöm),  ha nem hőlégkeveréses a sütő, akkor kb. 190 fokon sütöm.

Nagyon szépen megemelkedik a tészta a 8 tojás fehérjétől és finom kis süti. Ha valaki krémesen szeretné készíteni, jó ötlet a tésztát félbevágni és lekvárral összeragasztani a két karikát, vagy esetleg a nem diétázók egy kis mascarponés krémet is készíthetnek hozzá.

Tömény mákos élvezet! Még jó, hogy Magyarországon vagyunk és ehetünk mákot:)


1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...