2011. január 23., vasárnap

Narancslekvár

Az elmúlt napokban nagyon finom narancsot sikerült vásárolnom és mivel imádom a narancslekvárt, de a bolti lekvárok nagyon drágák - a miniatűr kiszerelések miatt hamar elfogynak :) - úgy gondoltam, megpróbálkozom az elkészítésével.
Elöljáróban csak annyit, hogy eléggé hosszadalmas a munkafolyamat, de mindenképp megéri, mert csodálatosan finom lekvárt kapunk.

Hozzávalók:
8-9 db. nagy narancs
1 db. lime vagy citrom leve
kevés víz vagy facsart narancslé
befőző cukor (én a diabetikus befőzőcukrot használtam a Dr. Oetker-től)
csipet só
kis vaníliakivonat, vagy vaníliarúd kikapart belseje
narancslikőr

Elkészítés:
A narancsokat (Sunrider) gyümölcsmosóban áztatom egy fél órát vagy nagyon alaposan megmosom. Persze a legjobb a bio narancs lenne.Vékonyan lehámozom a narancsok héjját, hogy a fehér rész lehetőleg ne kerüljön bele. Aztán a héjjakat vékony csíkokra szeletelem. Ezt követően a narancsgerezdeket is kihámozom a fehér hártyájából egy tál fölött, hogy az értékes narancslé nehogy kárba vesszen. A narancs csíkokra vágott héjját kevés vízben vagy narancslében elkezdem főzni, hogy kicsit megpuhuljon, ezt követően hozzáöntöm a narancsgerezdeket a tálban felfogott narancslével együtt, belefacsarom 1 lime vagy citrom levét, majd belekeverem a befőzőcukrot, vagy cukrot, ki hogyan szereti, mehet bele kis vaníliakivonat is. A doboz szerint 1 kg gyümölcshöz 35 dkg diabetikus befőzőcukor szükséges. A lekvárt állandó keverés mellett rotyogtatom. A doboz szerint 1 perc főzési idő elég, de én tovább főztem. Majd kiforrázott dunsztosüvegekbe öntöm, tetejére kis narancslikőrt öntök, lezárom. Az üvegeket fejtetőre fordítom, kb. 5 perc múlva visszafordítom és konyharuhába csavarva hagyom kihűlni. Miután kihűlt én a hűtőbe tettem.

A 9 db. narancsból 2 db. fél literes lekvárt sikerült kihozni. Ebből az egyik már másnapra elfogyott :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...