2011. december 9., péntek

Finomfőzelék


A finomfőzelék az egyik kedvenc ételem. Elkészítése szinte teljesen megegyezik a zöldborsó főzelékével. Állítólag nagyon sokan nem szeretik. Nem értem, hogy miért. Én gyerekkoromban és jelenleg is nagy rajongója vagyok ennek a főzelékfélének. Szerintem rettentően finom, nagyon gyorsan elkészíthető, tehát egy jollyjoker. Az én drága férjem is imádja. Apukám csak sült csirkeszárnnyal eszi szívesen.
Most a szénhidrátszegény étkezés  miatt Steviaval és kevesebb tejjel készítettem. Nagyon finom volt!

Hozzávalók:

0,5 kg apróra kockázott sárgarépa
0,5 kg zöldborsó (most mirelit)
1 csokor petrezselyem apróra vágva
1 evőkanál olivaolaj vagy 1-2 dkg vaj
1 zöldség- vagy csirkehús leveskocka (DM Alnatura) vagy 1 teáskanál bio vegeta
1-2 csepp Stevia vagy 0,5 evőkanál méz
só ízlés szerint
4 dl víz 
4 dl tej
1 csapott evőkanál étkezési keményítő

Elkészítés:

Egy fazékban felteszem a zsiradékot, megdinsztelem benne a sárgarépát, majd hozzáadom a petrezselyemzöldet. Amikor a répa kicsit megpuhult és kioldódott a színe, hozzá adom a borsót és az egészet összepárolom. Aztán ráteszem az édesítőt, a leveskockát, a csipet sót és felöntöm a vízzel. Az egészet puhára főzöm. Hozzáadom a tejben csomómentesre kevert keményítőt, még rottyantok egyet rajta és kész is.

Nagyon jó étvágyat!

Ahogy mondtam isteni sült csirkeszárnnyal, de nagyon jól megy hozzá a fasírozott is. Bár én legjobban feltét nélkül szeretem.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem én is, sosem értettem, hogyan lehet nem szeretni a főzelékeket, spenótot is például, hú most szívesen megenném. Éppen ma kérdeztem a kislányomat mi legyen karácsonykor, hát spenót vagy brokkoli, esetleg lecsó::)

    VálaszTörlés
  2. Például mikor hazalátogatok anyuékhoz gyakran kérek főzeléket ebédre, a család többi tagja pedig bosszankodik, hogy vasárnap zöldbabfőzeléket kapnak:)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...