2011. február 9., szerda

Majdnem Dubarry!


Végre újra itthon van a Szerelmem!
5 napig külföldön kellett dolgoznia és nagyon hiányzott már nekem. Nem tudtam aludni és lassan telt az idő nélküle. Úgy éreztem, és itt egy gyermekkori kedvenc mesejátékomat (Hamupipőke) kell idézzem: " Mintha az idő ólomlábakon járna!" Az a lényeg, hogy újra együtt lehetünk. 
Hogy megörvendeztessem, készítettem neki egy finom húslevest, és egy brokkolis Dubarry szeletet.

Hozzávalók:

fél kg csirkemell szeletekre vágva
fél kg brokkoli
1, 5 dl tej
1 doboz tejföl
1 csapott evőkanál liszt
2-3 dkg vaj

bors
szerecsendió
1 tojás
kis olaj és liszt a hússzeletek sütéséhez
kis víz a brokkoli párolásához
30 dkg reszelt sajt
ételízesítő

Elkészítés:

A csirkemell szeleteket sózzuk, borsozzuk, mindkét oldalát lisztbe forgatjuk és kevés olajon szépen megpirítjuk.  A brokkolit kevés ételízesítős (bio, ízfokozó mentes) vízben pár percig főzzük. A sült csirkemell szeleteket egy kivajazott sütőtálba tesszük, elrendezzük rajta  a leszűrt brokkolit. Egy másik edényben vajat hevítünk, elkeverünk benne egy kis lisztet, felöntjük tejjel és csomómentesre elkeverjük, sót, borsot és frissen reszelt szerecsendiót teszünk bele, majd tejföllel dúsítjuk. A végén egy felvert tojással még besűríthetjük.
A brokkolira rászórjuk a reszelt sajtot majd ráöntjük a besamel szerű mártást. Az egészet előmelegített sütőben kb. 180 fokon 20 percig sütjük, akkor jó amikor már pirul a teteje.

Mi köret nélkül ettük. De jó választás mellé a párolt rizs, vagy a krumplipüré is.
Jó étvágyat!

A brokkoli nagyon egészséges és gyönyörű zöldség. Kb. 2 éve ajándékként egy sétarepülést kaptunk barátainktól, akkor repültünk életünkben először, gyönyörű volt a táj, a Dunakanyar. Ahogy szálltunk és lefelé tekintgettünk a fák lombkoronája  a brokkoli rózsáira emlékeztetett. Csodálatos volt!


Egyes kutatások szerint a brokkolinak jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozó étrendben. Segít a méregtelenítésben, rengeteg vitamint, de kevés kalóriát tartalmaz és emellett nagyon finom, bársonyos íze van. Az egyik nagy kedvencem. Ha nincs időm, de mégis valami gyors meleg  vacsorára vágyom, sokszor eszem egy kis párolt brokkolit reszelt sajttal és tejföllel.

1 megjegyzés:

  1. Teccetős :) Ellopva... a végeredményt majd jelzem. :) (bár nem hinném, hogy énfogom főzni de nagyon fogok szurkolni Boginak)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...