2011. november 26., szombat

Porozinkó=smarni=császármorzsa


Igen, ennek a nagyon finom ételnek rengeteg neve van. Én vasi lány vagyok, így porozinkóként emlegetjük itthon. Nagy kedvencem volt gyermekkoromban, melyhez kizárólag nagymamám által főzött jó fekete, kemény szilvalekvárt ettem. Természetesen később más lekvárokkal is kipróbáltam, de töretlenül azt állítom, hogy a házi szilvalekvárral az igazi. Mivel kaptam szabolcsi rézüstben főzött szilvalekvárt és mivel régen jártam otthon anyuéknál, eldöntöttem, hogy megpróbálkozom én is az elkészítésével. 
Korábban már egy kis kockás füzetbe leírtam a kedvenc ételeim receptjét, úgy ahogy anyu készíti, de most is szükséges volt a telefonos segítségkérés, hogy olyan legyen, mint otthon. Pontosítottam a mennyiségeket, hogy Ti is elkészíthessétek. Akkor jöjjön a recept.
Hozzávalók: 

10 dkg búzadara
2 citrom reszelt héja
esetleg kis vanília, vagy vaníliakivonat
40 dkg liszt (fele simaliszt, fele rétesliszt)
1 mokkáskanál só
3 dkg cukor (én barna cukrot használtam)
4-5 darab tojás
6,5-7 dl tej
5-7-dkg vaj vagy margarin

Elkészítés:

A búzadarát, a reszelt citromhéjat és 2 dl tejet összekeverek és állni hagyom kb. fél órát, hogy a búzadara megdagadjon.
Egy nagy keverőtálba kimérem a lisztet, sót, cukrot, a tojások sárgáját és 4,5 dl tejjel kikeverem az egészet, hogy ne legyen túl híg. Belerakom a megduzzadt búzadarát, majd a tojások kemény habbá felvert fehérjéjét is. Az a fontos, hogy olyan sűrű tésztát kapjunk, mint a piskótatészta. 
Egy tepsit vastagon kivajazok, beleöntöm a masszát és 180 fokra előmelegített sütőbe teszem.
Kb. 10 perc elteltével, amikor a tészta teteje bebőrösödött, kihúzom a tepsit és fakanállal összedarabolom a tésztát, majd visszarakom a tésztát. Ezt töbsször megismétlem, úgy 5 percenként. Összesen kb.45-50 percig sütöm az egészet. Kb. az első fél óra után kis vajdarabokat szórok és pici tejet csöpögtetek a tésztára. Ettől lesz, jó porhanyós, morzsás a végén.
Kis tányérokra porciózom és tetszés szerint lekvárral tálalom..

Nagyon finom, a citromhéj is nagyon jót tesz neki. Később akár hidegen, akár melegen, üresen vagy lekvárral is szoktam enni. Ilyenkor 2 napig porozinkót eszem:)

Pár kép étvágygerjesztőnek:


És szederlekvárral...
A tepsiben...

1 megjegyzés:

  1. Én meg vasi fiú vagyok, és a porozinkó volt az az étel, amit Vas megyén kívül nem volt célszerű emlegetni, mert senki sem ismerte... Még a gmail is aláhúzza :-)
    Az viszont tesztelve van, hogy ezen az ételen fel lehet nőni, bár én házi baracklekvárral ettem mindig ;-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...