Kislányom egyik kedvence a túrós batyu, sok helyen vettünk már, de a múltkor sikerült egy "gazdaságos" változatos kifognunk. A lényeg a lényeg, Izi többször is kihangsúlyozta, hogy ő túróst kért, hát nem nagyon találtunk benne. A másik indok az volt az elkészítésre, hogy a bolti termékekben fogalmunk sincs, hogy mi lehet és nem akarom mérgezni a családomat. Limara receptjei mindig szuperek, és mivel itt is kenyérsütővel dagasztatta a tésztát, rögtön szimpatikus volt a recept.
Hozzávalók:
Tészta:
60 dkg simaliszt
3,2 dl tej
1 tojás
1 mokkáskanál só
3 evőkanál barnacukor
8 dkg olvasztott vaj
2,5 dkg élesztő
Töltelék:
50 dkg túró
2 csapott evőkanál búzadara
5 evőkanál barnacukor
kis vaníliakivonat
1 citrom reszelt héja
10 dkg mazsola
2 db. tojás
Tészta lekenéséhez:
1 db tojás
A vaj kivételével mindent beraktam a kenyérsütőbe és elindítottam a dagasztás programot, 10 perc elteltével hozzáadtam az olvasztott vajat.Nálam a program 1,5 óra, ezalatt nagyon lágy, hólyagos tészta készült a gépben. Kisgyerek mellett kincset ér ez a program, már a kakaós csigánál is nagyon jól bevált.
Amíg a tészta készült elkészítettem a tölteléket. A túrót áttörtem, a tojás kivételével mindent belekevertem. A tojások fehérjét és sárgáját különválasztottam, a fehérjéből kemény habot vertem, először a tojás sárgáját kevertem a túróba, aztán óvatosan a felvert tojásfehérjét is beleforgattam.
Amikor a tészta megkelt lisztezett deszkára borítottam, majd kb. 3 mm vastagra nyújtottam és 10X10 cm-es négyzetekre vágtam, a négyzetek közepére egy kanál tölteléket tettem.
A négyzetek szemközti sarkait öszefogtam csavartam rajta egyet és a tészta széleket összenyomtam. A batyukat sütőpapírral bélelt tepsibe raktam, negyed órát pihentettem és a tetejüket 1 db. felvert tojással megkentem és 180 fokra előmelegített sütőben kb, 18 percig sütöttem.
A batyuk másnap is nagyon finom puhák voltak. Jó étvágyat!
A batyuk másnap is nagyon finom puhák voltak. Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése