2011. március 8., kedd

Szalagos farsangi fánk


Biztosan sokaknak feltűnt, hogy egy ideig nem voltam aktív a blogon. Rengeteg dolgom volt és emellett hazalátogattam kicsiny falumba édesanyámékhoz és náluk nincs internet. 
De természetesen otthon is főzőcskéztem, persze anyu szakavatott felügyelete alatt. Mikor hazamegyek, mindig valami régi ízt, gyermekkori emléket idézünk fel a recepteken keresztül. Sok mindent készítettünk, például szalagos farsangi fánkot. Anyu is kísérletező típus, így nála általában az a jellemző, hogy az alaprecept csak gondolatindító és szinte mindig újít valamit, vagy kipróbál valamit. 
Most egy új fánk receptet használtunk, ami a Vas Népében jelent meg és Chira Adriana-tól ered, de kicsit változtattunk rajta.

Hozzávalók:

0,5 kg liszt
2 dl tej
4 dkg élesztő
5 dkg porcukor
6 dkg olvasztott vaj
5 tojás sárgája
kis vaníliakivonat
a sütéshez olaj
a díszítéshez baracklekvár és porcukor
mazsola

Elkészítés:
A lisztet egy edénybe tesszük. Az élesztőt cukrozott langyos tejben felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk az élesztős tejet, az olvasztott vajat, mazsolát és a tojások sárgáját. összekeverjük egy fakanállal, majd teljesen simára dagasztjuk. Ha szükséges, még teszünk bele langyos tejet.


Letakarjuk a tésztát és meleg helyen duplájára kelesztjük. 
Amikor a tészta megkelt lisztezett gyúródeszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. Nagyobb méretű pogácsaszaggatóval (kb. 6 cm-es) kiszaggatjuk a fánkokat.


A maradék tésztát gyúrjuk össze és abból is szaggassunk fánkokat. Takarjuk le és pihentessük 10-15 percig.
Ezalatt egy edényben olajat forrósítunk, annyit, hogy a fánkok lebegni tudjanak benne, ne érjenek az edény aljára. Fontos, hogy az olaj ne legyen túl forró. A fánkok közepébe nyomjunk ujjunkkal egy mélyedést, és ezzel az oldalával lefelé tegyük az olajba. Fedő alatt süssük 1-2 percig, majd fordítsuk meg és a másik oldalt fedő nélkül süssük további 1-2 percig. Ettől alakul ki rajta a szalag!
A kész fánkokat papírtörlőre szedjük, ez felszívja a felesleges olajat. Tálaláskor a mélyedésbe tehetünk baracklekvárt és megszórhatjuk porcukorral. Fincsi nagyon!

Jó étvágyat!

3 megjegyzés:

  1. Kíváncsi vagyok tej nélkül milyen lenne! Azt hiszem teszek majd egy próbát és beszámolok róla...

    VálaszTörlés
  2. El készítettem ma nagyon csodás és finom lett, azóta rokonom kérte a receptet is. Forgácsfánkot majd elfogom készíteni!!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...