2011. március 6., vasárnap

Madártej


Gyermekkorom egyik kedvenc édessége, főleg nyáron a madártej volt. Alig vártam, hogy anyukám lehűtse a kész remekművet a hatalmas régi piros lábosban. Nem lehetett abbahagyni, annyira finom volt. Mindig teáskanállal kanalaztam, hogy minél tovább tartson egy adag:) az evőkanál túl nagy lett volna.

Közzéteszem édesanyám eme remek receptjét. Úgy gondolom meg kell osztanom a világgal, hogy minél többen megízlelhessék:). Hamar kész van, könnyű elkészíteni, csak nehéz kivárni, míg hűtő hidegre hűl, persze ezt most télidőben gyorsan megy!

Hozzávalók:
 3-4 adaghoz

1,5 l tej
4 tojás
10 dkg cukor (édesszájúaknak 15 dkg)
vaníliarúd kikapart belseje vagy vaníliakivonat

Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztom fehérjére és sárgájára. A fehérjéket felverem és a cukormennyiségből 3 evőkanállal tovább verem kemény habbá. Félreteszem.
A falusi gyönyörű sárga tojássárgákat a vaníliakivonattal és a maradék cukorral csomómentesre keverem és hozzáadom a tejet. Állandó keverés mellett lassú tűzön felforralom. Amikor felforrt, a felvert tojásfehérjét vízbe mártott evőkanállal a forró tejbe szaggatom. Elzárom a tüzet a lábas alatt és az edényre fedőt rakok. A forró gőzben a fedő alatt a hab megfő. Kb. 10-15 perc elteltével a lábast hideg vízbe teszem, ha kihűlt pár órára a hűtőbe rakom. Hűtő hidegen tálalom.

Én kifejezetten szeretek étcsokis rokokó tortadarát szórni rá, ha nincs otthon, akkor étcsokit reszelek a tetejére, de csak magában is finom! Mennyei élvezet!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...