Szerda este valami finom házi sütire vágytam, és ez a recept már kísértett pár napja, míg kislányom házit írt, gyorsan nekiláttam. A süti is hamar elkészült, a házi is kész lett és nagyon finom illatokkal telt meg a konyha. Kislányom is boldogan falatozta.
Hozzávalók:
Kakaós piskóta:
15 ek finom liszt
4 tojás
11 ek kristálycukor
15 dkg lágy margarin vagy vaj
1 csomag sütőpor
2 ek holland kakaópor
15 ek tej
4 tojás
11 ek kristálycukor
15 dkg lágy margarin vagy vaj
1 csomag sütőpor
2 ek holland kakaópor
15 ek tej
Túrós gombóckákhoz:
50 dkg tehéntúró
4 ek búzadara
1 tojás
14 ek kristálycukor
1 kis vanília vagy 1 zacskó vaníliás cukor
1 bio citrom reszelt héja
Elkészítés:
1. Először a túrós tölteléket készítsük el. A túrót elkeverjük a búzadarával, cukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal. Jól összekeverjük és állni hagyjuk, amíg elkészítjük a kakaós piskótát.
2. Szétválasztjuk a tojásokat, egy edényben kemény habbá verjük a tojásfehérjét. Félre tesszük. Másik tálban a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, míg fehéredni kezd. Kb. 2-3 perc gépi habverővel. Hozzáadjuk a puha vajat, vagy margarint. Jól kikeverjük.
3. Külön edényben összekeverjük a lisztet a sütőporral és kakaóporral.
4. A cukros-tojásos keverékhez hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd a tejet. Legvégül lazán beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét.
5. A sütőt előmelegítjük 170 fokra légkeverésre, vagy 190 fok alsó-felső sütésre.
6. 30X30 cm-es tepsire lesz szükségünk. Nekem nincs, így a sütőm tepsijébe helyeztem egy sütőkeretet, amit méretre lehet igazítani. Sütőpapírral kibéleltem és beleöntöttem a kakaós masszát, amit egyenletesen elsimítottam. A túrós masszából nedves kézzel kis golyókat gyúrok és beleszórom a kakaós masszába. Ha túl lágy a túrós keverék kanállal is bele lehet szórni. Ha ezzel kész vagyunk, kicsit az asztallaphoz ütögetjük a tepsit. A túró le fog szállni a masszába. (én ezt nem hittem el, és kanállal belenyomkodtam:) Így nem kiemelkedő túró halmocskák, hanem kráterek lettek a sütimben, ettől ugyanolyan finom csak kevésbé szép mint az eredeti receptben (2010-es Rama naptár).
Kb. 30 percig sütjük előmelegített sütőben.
Aki szeretné bevonhatja csokimázzal. Szerintem így is tökéletes! Langyosan isteni és másnap is finom hűtőhidegen. Jó sütögetést.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése