2020. november 20., péntek

Rizses tejszínes rakott brokkoli

A mai nap a húsmentesség jegyében telik, sokszor vannak ilyen napjaim. Lehet, hogy vega leszek egyszercsak? 






Sikerült nagyon szép brokkolit vennem, kedvenc helyemen a Lidl-ben, ahol az esetek 95 %-ban sokféle, friss zöldséget, gyümölcsöt tudok beszerezni, így jött az ötlet, erre a finomságra. Nekem mind ízre, illatra, mind vizuálisan is nagyon-nagyon tetszik, így felkerül ez is a kis recept repertoáromba.

Hozzávalók:

1 nagy fej brokkoli
200 ml tejszín (mindig igazit vegyünk, ne főzőtejszínt)
1 mozarella (250 g)
2 ek olivaolaj
2 db zacskós rizs
2 nagyobb gerezd fokhagyma
4-6 db koktélparadicsom
10 dkg reszelt trappista sajt
3 db tojás
őrölt fehérbors
szárított bazsalikom
1 kk szódabikarbóna (elhagyható)
1 ek szárított zöldségkeverék (vegeta-ízfokozó és sómentes)

Elkészítés:

Egy fazékban felteszek 1 l vizet, 2 csipet sóval, felforralom, és a leírás szerint kb 10 perc alatt kifőzöm a zacskós rizst. Eközben egy másik fazékban vizet forralok, beleteszem az 1 ek vegetát. A megmosott, megtisztított brokkolit rózsáira szedem, tönkjét levágom és felkarikázom. A forrásban levő vízbe beledobom a brokkoli tönk karikákat, kb. 6 percig főzöm, majd beleteszem a vízbe a szódabikarbónát (ettől marad meg a brokkoli szép zöld színe) beledobom a brokkoli rózsákat is, kb. 4 percig főzöm. Egy tepsit (én üvegedényt szoktam használni) kiolajozok az oliva olajjal, belesimítom a lecsepegtett főtt rizst. Rámerem a lecsepegtetett brokkolit. Rászórom a reszelt trappistát. Egy külön tálban elkeverem a tejszínt a sóval, fehérborssal, tojással, reszelt, vagy zúzott fokhagymával. A keverékemet elolszlatom a brokkolin. Szépen ráhelyezem a vékony karikákra szelt paradicsomot, ezt megszórom a bazsalikommal (most szárítottal, nyáron frissel). Aztán nagylyukú reszelőn ráreszelem a mozarella golyómat.
180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben a sütő teljesítményétől függően 10-15 percig sütöm, amíg szép színt nem kap. Kockákra vágva tálalom. Jó étvágyat!

Ugyanez az étel elkészíthető kifőtt tésztával, bulgurral, kuszkuszzal, ki hogy szereti.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...