2020. november 21., szombat

Kakaós foszlós kalács

Manapság sokszor eszembe jut rumi nagymamám kakaós kalácsa, hogy milyen finom puha foszlós volt, és milyen szép. Legalább 30 éve nem ettem jó kakaós kalácsot és kislányom is szerette volna megkóstolni, így szokásos módszeremhez folyamodtam. Barátom a Google, rákerestem a kakaós kalácsra. Mindig kép alapján választok receptet, most is többet megnéztem. Mindig elolvasom ilyenkor az elkészítést is, sokszor kiderül, hogy a kitett kép és recept köszönő viszonyban sincs egymással, de ez a recept egyszerűsége miatt nagyon megfogott. Persze menet közben itt is kiderült, hogy a megadott tejmennyiség nagyon kevés, de ezt sikeresen kiküszöböltem, Szóval következzen az én kakaós kalácsom. A végeredmény nagyon szép és finom lett.

Hozzávalók: (2 db. kakaós kalácshoz)

Tészta:
50 dkg finom liszt
10 dkg rétes liszt
2,5 dkg élesztő
4-5 dl langyos tej
3 ek cukor
2 kk só
2 ek olvasztott vaj
1 db tojás
3 ek holland kakaópor
2 ek langyos víz

Lekenéshez:
1 tojássárgája kicsi langyos vízzel kikeverve

Elkészítés:
  1. Minden hozzávalót kb. fél órával előbb előkészítek, hogy szobahőmérsékletű legyen. 
  2. Meglangyosítok 4-5 dl tejet (lehet, hogy nem lesz mindre szükség). Kb 2 dl tejben elkeverek 1 tk cukrot és belemorzsolom az élesztőt, lefedem és várom, hogy felfusson. 
  3. Közben egy tálba szitálom a kétféle lisztet, beleteszem a maradék cukrot, sót. Jól összekeverem.
  4. Hozzáadom a felfuttatott élesztőt, tojást és még egy kis tejet. Jól összegyúrom, ha kemény a tészta még adok hozzá tejet, addig dagasztom míg lágy nem lesz, ha kell teszek még hozzá langyos tejet, a legvégén hozzáadom  az olvasztott vajat. Addig dagasztom, míg szép hólyagos, lágy nem lesz és el nem válik az edény falától.
  5. Ekkor a tésztát kétfelé vesszük. 
  6. Egy másik edényben a kakaóport elkeverjük a langyos vízzel csomómentesre. Beletesszük a fele tésztát és szépen összedolgozzuk a vízben feloldott kakaóporral. 
  7. A kakaós és a nem kakaós tésztát is buciba formázva lefedve duplájára kelesztjük. 
  8. A megkelt tésztákat elfelezzük, lesz 2 fehér és 2 kakaós tésztánk.
  9. Lisztezett deszkán egyenként kinyújtjuk őket kalács nagyságúra.
  10. Fehér kinyújtott tésztára ráteszek egy kinyújtott kakaós tésztát, és feltekerem. Majd elkészítem a másikat is ugyanígy.
  11. Sütőpapírral kibélelünk két formát, vagy ketté osztunk egy tepsit, belehelyezzük a kalácsainkat.Letakarjuk és addig kelesztjük, míg kitöltik a formát. 10 perc múlva bekapcsoljuk a sütőt és előmelegítjük kb. 180 fokra légkeverésre.
  12. Mikor megkelt a kalács, a felvert tojássárgát pici vízzel kikeverjük, és mindkét kalácsot megkenjük vele.
  13. A kalácsokat betesszük az előmelegített sütőbe és 10 percig sütjük ezen a hőfokon, majd lejjebb vesszük 160 fokra, és így tovább sütjük kb. 30 percig. De minden sütő más, érdemes közben ránézni, ha nagyon pirul a kalács teteje lefedni sütőpapírral vagy alufóliával, mikor már jónak látjuk tűpróbával ellenőrizzük.
  14. Kivesszük a kalácsokat és rácson hagyjuk kihűlni. Konyharuhába és zacskóba téve a kihűlt kalács jópár napig finom puha marad... 









Eredeti receptet innen vettem: https://www.recepttar.hu/recept/kakaos-kalacs-11721

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...