2011. március 8., kedd

"Granatér mácsik" = krumplis tészta és "káposztás cvekedli" = káposztás tészta

Nagyon szeretem a házi tésztát, mivel gyermekkoromban csak ilyet kaptam, hála az égnek és az én drága édesanyámnak! Ezért sokáig nem bírtam a bolti tésztát megenni. Nem ízlett. Aztán valahogy beszivárgott a konyhánkba a milánói makaróni és a bolognai spagetti és ezeket megszoktam.  Manapság, ha időhiányban szenvedek már vásárolok bolti tésztákat, próbáltam a fentieket is a fodros nagykockával, de igazából meg sem közelíti a házit. Az igaz, hogy a házival van munka, de mindenképp megéri!

Hozzávalók:
a tésztához:
50 dkg liszt (lehet vegyesen sima és teljes kiőrlésű liszt)
1 teáskanál só
2 tojás
langyos víz, amennyit felvesz

Elkészítés:
Az egészet összegyúrom és a tésztát nagyon vékonyra nyújtom. Rombusz alakúra vágom és kifőzöm.
Krumplis tészta:

10 db. krumplit meghámozok és kockára vágok. Sós vízben megfőzöm. 1 fej vöröshagymát apróra vágok, egy kis olajon megdinsztelem és őrölt pirospaprikával megszórom, majd hozzákeverem az áttört főtt krumplit. A kifőtt tészta felét adom hozzá, hiszen a másik fele a káposztáshoz kell. Utólag sózom, ha sótlan lenne.


Káposztás tészta:

Kb. fél kg káposztát lereszelek és besózom  2 teáskanál sóval.  1 órán át állni hagyom. Ezalatt meg lehet gyúrni a tésztát.
Kicsavarom a besózott káposztát. Egy lábosba vajat teszek, hozzáadok 1 evőkanál mézet vagy cukrot, beleteszem a káposztát és megpirítom. Hozzákeverem a kifőtt tésztát. 
Fogyaszthatjuk nőiesen megszórva kristálycukorral, vagy férfiasan jó sok őrölt borssal!


Imádom az otthoni ízeket!

1 megjegyzés:

  1. Szia! Nagyon jók a receptjeid,de pl. a sertéspörköltnél 1 kg húshoz nem 1 teáskanál pirospaprika kell hanem másfél evőkanál,ugyanis a pirospaprika nem csak színező hanem ízesítő is.
    Próbáld meg ebben a formában főzni a pörkölteket sokkal jobb lesz.
    Tisztelettel: egy szakács.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...