2011. április 4., hétfő

Csokis keksz

Egy találós kérdéssel kezdem. Kívül roppan, belül lágy. Mi az?

Pár napja kolléganőm egy hihetetlenül finom csokis kekszet hozott be a munkahelyünkre. Kívül roppanós, belül lágyan olvadó remekmű volt ez.

Olyan vagyok, mint Gombóc Artúr, így imádok, mindent, ami csokis, javítok, ÉTCSOKIS! Azonnal elkértem a receptet, és a saját ízlésem szerint kevesebb cukorral készítettem el. Sajnos a képek, nem adják vissza a kekszek csokoládébarnaságát!

 
Hozzávalók:

20 dkg liszt
2 dkg holland kakaópor
fél teáskanál szódabikarbóna
fél teáskanál őrölt fahéj
10 dkg puha vaj
10 dkg barnacukor
1 tojás
15 dkg étcsoki (60-70 %-os)
1 narancs reszelt héja
kis vaníliakivonat

Elkészítés:

A lisztet és a kakaóport egy tálba szitálom, majd hozzákeverem a szódabikarbónát és az őrölt fahéjat. Az étcsokoládét késsel morzsányi darabkákra vágom, hozzáadom a kakaós liszthez. Egy másik tálban robotgéppel összehabosítom a puha vajat a cukorral, majd hozzáadom a tojást, a reszelt narancshéjat és a vaníliakivonatot és jól összedolgozom. A tészta összeállítása már csak annyi, hogy a tojásos cukros vajba fakanállal belekeverem a csokimorzsás kakaós lisztet és összedolgozom. Elég sűrű massza lesz, ez ne ijesszen meg senkit.
Egy tepsibe sütőpapírt teszek és a csokis masszából 20 halmocskát rakok ki kanállal és kicsit ellapítom őket. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 13-16 percig sütöm őket (ez a sütőtől függ).

Ne süssük túl sokáig őket, így a csokis tallérok kívül roppanósak lesznek, de a közepükben marad egy gondolatnyi lágy, olvadt csokis falat. Olyanok lesznek, mint a töltött kekszek töltelék nélkül.

Csokiimádóknak kötelező darab:)

Egy kis nosztalgia! Gombóc Artúr kedvencei 1'37-nél :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...