2012. január 16., hétfő

Csokis máktorta

 
Valami nagyon mákosat szerettem volna készíteni, lehetőleg minél kevesebb liszttel. Sok receptet végignéztem és találtam egy jó verziót. Az pedig, hogy csokit is tartalmaz egy csokiimádónál plusz pontot jelent! Nagyon jól sikerült. A liszt helyett most étkezési keményítőt használtam, és igazi étcsokival kevertem ki. 
Na de nézzük a receptet, melynek eredetijét Stahl Juditnál találtam, La cucina della jucus blogjából  származik.

Hozzávalók:

15 dkg mák
8 dkg barna cukor
ezt a kettőt együtt daráltam le
2 dkg vaj vagy margarin
2 dl tejszín  
10 dkg étcsokoládé (ebből nekem 8 dkg 90 %-os és 2 dkg normál táblás étcsoki volt)
2 db. tojás
0,5 teáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál étkezési keményítő vagy simaliszt
kis vaníliakivonat

Elkészítés:

A vajat felteszem egy kislábasban és beleteszem a kockára tört étcsokoládét. Nagyon alacsony hőfokon megolvasztom. Egy keverőtálban kikeverem a tojások sárgáját, beleöntöm a cukorral ledarált mákot, a szódabikarbónát, étkezési keményítőt, a vaníliakivonatot, a tejszínt és a vajban felolvasztott csokoládét. Jól összekeverem. Egy külön tálban keményre felverem a tojásfehérjéket és lapáttal óvatosan a masszába forgatom. 
Egy 21 cm átmérőjű tortaformát  sütőpapírral kibélelek és beleöntöm a masszát. Kb. 175 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütöm. Közben érdemes ellenőrizni tűpróbával, hogy átsült-e, ha teteje nagyon barnul tegyünk rá sütőpapírt.

Nagyon ízletes, tejszínhabbal vagy mascarpone krémmel tálaljuk. 
Mint minden receptemre, erre is érvényes, hogy édesszájúak több cukorral és kevésbé keserű étcsokival készítsék. Nekem a fenti mennyiségekkel is tökéletes volt.




 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...