2012. január 2., hétfő

Limara féle magvas rozskenyér


A karácsonyi időszakban rengeteget sütöttem főztem, és a sok készülődéstől teljesen kipurcantam. Sajnos arra már nem volt energiám, hogy a recepteket is megosszam Veletek. Hát eljött az idő, hogy sorban nekilássak. Mi legyen az első?

Mivel annyira jól sikerült, isteni finom volt és már másodszor is elkészítettem Limara csodálatos magvas rozskenyerével kezdeném.
Limara receptjét nagyon picit alakítottam át, az itthoni hozzávalók tükrében. Eddig sima élesztős kenyereket sütöttem, azok is finomak voltak, de ez az öregtésztás változat minden várakozásomat felülmúlta. Nekem nincs kenyérsütő gépem és mivel az öregtésztát késő este, a kenyeret másnap hajnalban csináltam a konyhai robotgépem dagasztó  részét sem akartam használni a szomszédok miatt, kézzel készítettem.

Hozzávalók:

Öregtészta (Graham-lisztes)

25 dkg BL 80 liszt
25 dkg graham liszt vagy tönköly
3 dl víz
1 teáskanál barna cukor
1 dkg élesztő

Az öregtésztát a kenyérsütés előtti nap érdemes elkészíteni, én csak nagyjából összekevertem a hozzávalókat és a konyhapulton letakarva hagytam másnap reggelig. Keményebbnek kell lennie mint egy bedagasztott kenyértésztának. Nagyobb adag, mint ami a kenyérhez szükséges, így a maradékot másnap félretettem egy fedeles dobozban a hütőbe és kb. 10 nap múlva csináltam még egy kenyeret.

Hozzávalók a kenyérhez:
 
25 dkg az öregtésztából
20 dkg BL 80 liszt
15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
15 dkg graham liszt
1 teáskanál sikér
2 teáskanál só
2 evőkanál oliva olaj
1,2 dkg élesztő
1 teáskanál barnacukor vagy méz
kb. 3,2-3,4 dl langyos víz
1 teáskanál sötét maláta por

2 evőkanál pehely (nekem burgonya- és zabpehely volt otthon, de jó a rozs, tönköly, búza, rizs
1-1 evőkanál mag (napraforgó. tök, len, szezám stb.)


Elkészítés:

Az összes hozzávalót összekevertem egy magas falú tálban és kézzel dagasztottam kb. 10 percig. Ha elválik a tészta a tál falától és levegős, akkor lesz jó. Aztán letakartam egy tiszta konyharuhával és meleg helyen (radiátor mellett) hagytam kelni 1 órán át. Kb.  a duplájára fog megkelni.
Egy óra elteltével lisztezett gyúródeszkára borítottam, kilapítottam a tenyeremmel, feltekertem és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. Megint hagytam ebben a tepsiben kelni egy órán át. Kb. félidőnél bekapcsoltam a sütőt, az aljába egy kisebb jénaiba betettem vizet, hogy majd gőzös sütőben süljön a kenyérke és előmelegítettem 220 fokra. Amikor az 1 óra eltelt lespricceltem vízzel a kenyérkét, vastagon megszórtam még magokkal és betettem a sütőbe. 10 percig ezen a 220 fokon sütöttem, aztán még kb. 35-40 percig 200 fokon sütöttem tovább. Ha nagyon barnul a kenyér teteje takarjuk le egy sütőpapírral a sütési idő végéig.
Mikor megsült kitettem egy rácsra hűlni. 

A kenyér bombasztikusan jól néz ki, kimondhatatlanul finom, mindenféle adalékanyagtól mentes és egészséges. 

Nagyon köszönöm a receptet Limara!!!

1 megjegyzés:

  1. Üdv a klubban!!! Innen már nincs megállás! Sőt, ha hajnalban képes vagy kézzel dagasztani, akkor meg tuti! A kenyered tényleg bombasztikus...nálunk is nagy kedvenc!!!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...