2012. január 4., szerda

Töki pompos, kenyérlángos vagy langalló



Szerintem a fesztiválokon az egyik legjobb dolog a töki pompos vagy más néven langalló. Bár az elmúlt években úgy éreztem, hogy a színvonal egyre csökken. A hagyományos szalonnás-hagymás változat alig lelhető fel, inkább valami magyaros pizzautánzatokkal találkoztam, és az adagok egyre kisebbnek tűntek.

Korábban is készítettem töki pompost, finom lett, de mivel Limara magvas kenyere annyira bejött és nála is találtam egy töki pompos receptet, hát egyértelmű volt, hogy ezt választom. Az eredeti Limara féle recepten kicsit változtattam. Nem volt itthon krumpli (az összesből majonézes-hagymás saláta készült) krumpli pelyhet, a krumpli főzővize helyett feles arányban tejet és vizet használtam. A feltétet pedig saját ízlés szerint változtattam meg.

Hozzávalók:

Tészta:
3 evőkanál krumplipehely
(vagy 1 közepes főtt, lehűlt összetört krumpli, ebben az esetben csak 2 dl folyadék kell, ami a krumpli főzővize)
1,5 dl langyos tej
1,5 dl langyos víz
2 teáskanál só
3 evőkanál olivaolaj
50 dkg BL 80 liszt
1 teáskanál barnacukor
2 dkg élesztő


Tetejére:
1 nagy doboz tejföl
3-4 gerezd fokhagyma
2 közepes fej lilahagyma
2 közepes fej vöröshagyma
csipet só
őrölt bors
20 dkg felkockázott szalonna


A hozzávalókat egy tálban összekeverem és kb. 10 percig dagasztom. Akkor jó, ha elválik az edény falától és hólyagos. 1 órára letakarva meleg helyre teszem és hagyom duplájára kelni. Fogok egy nagy tepsit, sütőpapírral kibélelem, kézzel belenyomkodom a tésztát, villával megszurkálom és a kb. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 percig elősütöm.

A hagymákat felaprítom, belekeverem a tejfölbe (lehet pici tejszínt is loccsintani bele, ettől szaftosabb lesz), sózom, borsozom. Egyenletesen rákenem az elősütött tésztára, és rászórom a szalonna kockákat. Visszateszem a sütőbe és kb. még 10 percig sütöm.

Ha kész, frissen tálalom. Nagyon finom a tésztája, szerintem a BL 80 liszt miatt, sima lisztből meg sem közelítette a korábbi változat.

Finom mellé egy pohár fehér bor vagy egy korsó sör!

Nagyon jó étvágyat!!!

2 megjegyzés:

  1. Sajnos csak telefonnal fényképeztük, így nem lett annyira szép mint a valóságban:(

    VálaszTörlés
  2. Ezt mi is nagyon szeretjük:) A pizzával vállvetve az első helyen áll a kedvencek között. Hagymával, szalonnával az igazi:)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...