2012. február 9., csütörtök

Foszlós fonott kalács



Kb. egy hete incsi-fincsi narancslekvárt készítettem (recept itt) és nagyon vágytam rá. hogy finom kaláccsal is megkóstolhassam. Tegnap úgy éreztem, hogy eljött a pillanat, hogy életem első kalácsát megsüssem. Több receptet megnéztem, és persze Limaránál kötöttem ki. Kicsit bővítettem a hozzávalókon és estére elkészült a csoda. Nagyon büszke vagyok magamra. Bár a formázás nem lett tökéletes, de az íze, állaga, illata minden csudijó lett. Nem szoktam magam tömjénezni, de most kimondhatatlanul boldog vagyok, hogy sikerült :)

Hozzávalók:

2,5 dl igazi tejszín (én Cserpest szoktam venni)
1 egész tojás +1 tojásfehérje ( a tésztába)
csipet só
3 evőkanál barnacukor
50 dkg BL 55 liszt (sima finomliszt)
2 dkg friss élesztő + pici tej és cukor (az élesztő felfuttatásához)
1 bio citrom reszelt héja
pici vaníliakivonat
1 teáskanál vaj

1 tojás sárgája +pici tej (a mélyedésbe kenéshez)
1 egész tojás (a kalács lekenéséhez)


Elkészítés:

Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben felfuttatom.  A szobahőmérsékletű hozzávalókat a lista végén levő tojássárga és egész tojás kivételével összedagasztom, amíg hólyagos nem lesz és el nem válik az edény falától. Tiszta konyharuhával letakarom és egy tálban kb. 1 óra alatt duplájára kelesztem meleg helyen. Mikor megkelt, egy lisztezett deszkára borítom és a tésztát 2/3-1/3 részre osztom. A tészta 2/3 részéből egy kb. 40 cm-es rudat sodrok, ezt félbehajtom és megcsavarom. Egy tepsibe sütőpapírt teszek, beteszem a csavart tésztát és anyújtófával mélyedést nyomok a közepébe. Ezt bekenem a pici tejjel elkevert tojássárgával (ez lesz a ragasztó, ami összefogja a felső résszel). A maradék 1/3 rész tésztát 3 egyenlő részre osztom és vékony rudakat sodrok belőle. Ezeket sima fonással összefonom és beteszem a másik tésztán kialakított mélyedésbe. Visszateszem a meleg helyre és letakarva kb. 40-45 perc alatt hagyom duplájára kelni. Félidőben begyújtom a sütőt és 180 fokra előmelegítem. Ha letelt az idő, lekenem a kalácsot az egész tojással. Bespriccelek a sütőbe egy kevés vizet, hogy gőz keletkezzen és beteszem a kalácsot. 

Pontosan 30 percig sütöttem, ahogy Limara tanácsolta, mivel közben a teteje már megpirult félidőben letakartam sütőpapírral és így sütöttem a 30 perc végéig. Tűpróbával ellenőriztem és kivettem.

Nagyon finom lett, legközelebb megpróbálom nyolcas fonással és mazsolát is fogok tenni bele. Sőt kakaósan is ki fogom próbálni.






3 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...