2012. február 21., kedd

Házi pizza


Szeretem a pizzát. A legfinomabbat Rómában ettem 2 éve egy Carlo Menta nevezetű helyen. Igazi vékonytésztás pizza volt. Ott a vegetáriánus változatot választottam az étlapról, mert az volt a leggazdagabb feltétekben. Sajnos házi körülmények között, kemence híján nem lehet a vékonytésztás változatot előállítani, de vastagabb tésztával is finom. És azzal pakoljuk meg, amivel mi szeretnénk, a variációk száma végtelen. Nagyon szeretjük a fokhagymás-tejfölös alapú és a paradicsomos változatokat is.
Most, hogy lassan megérkezik a kicsi lányunk, nagyon sokszor kívánom meg a pizzát. Ebben az az érdekes, hogy nekem kimaradt a kívánósság eddig, de most a várandósságom vége felé, most persze kitört rajtam a dolog. Múltkor a kalácsot kívántam napokig, aztán pár napja kakóscsiga függő lettem, tegnap (pedig eddig próbáltam egészséges dolgokat enni-inni) megkívántam a light colat és a mekis csokis shake-t. 
Na de térjünk vissza a pizzára. A tészta receptjét egy netes oldalon találtam, ott Gianni Annoninak tulajdonítják Az eredeti recept nagyon nagy adag, így én egy nagy gáztepsire valót szoktam készíteni, ami az eredeti adag negyede és a kelesztési időt is rövidebbre vettem, ugyanis nem fél nappal előbb jut eszembe, hogy pizzát szeretnék, de másfél órát kibírok, míg elkészül:)

Hozzávalók:

25 dkg BL 80 liszt
1,25 dl víz
1 evőkanál olivaolaj
1,25 dkg élesztő
1 mokkáskanál só

Elkészítés:

Kevés langyos vízben elkeverjük az élesztőt. A lisztet egy keverőtálba mérjük,  a közepébe beleöntjük az élesztős vizet. Hagyjuk felfutni, majd keverjük össze a liszttel, olivaolajjal, sóval, maradék vízzel. Kicsit keményebb tészta legyen az eredmény mint egy átlag kelt tészta. A tésztát kétszer kell keleszteni. Én először 60 percig kelesztem, aztán sütőpapírral bélelt tepsibe teszem méretre kinyújtva, vagy kézzel eligazgatva, és itt a tepsiben még 30 percig kelesztem. Ha megemelkedett, megkenem a pizzaszósszal, amit előre elkészítettem, majd  maximum hőfokra (nálam ez 230 fok)  előmelegített sütőbe teszem 7-8 percre. Ezután rápakolom  a feltétet, még visszateszem kb. 7 percre és a legvégén ráteszem  a sajtot is.

Nagyon jó étvágyat!

 

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki a pizzát, nálunk is jöhet minden mennyiségben:) Képzeld, én mikor terhes voltam, kaviárt kívántam, pirítóssal ettem, eszméletlen mennyiséget tüntettem el. Soha előtte még nem kóstoltam, meg utána sem vágytam rá:)

    VálaszTörlés
  2. Mennyei a pizzád!
    Hú, akkor biztos nagy az izgalom a pici lány érkezése miatt... :) Mikorra várható?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A doki számítása szerint március 12. a kiírt időpont! Nagyon várjuk!

      Törlés
  3. Nagyon jó a tészta receptje. Kipróbáltam annyi változtatással, hogy a lisztbe pirított szezámmagot, lenmagot és napraforgómagot is tettem! Krisztike

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...