Holnap reggelire nem lesz elég a kenyér, így valami olyan receptet kerestem, ami nagyon gyors, nem kell öregtésztával, vagy kovásszal előre rákészülni, így találtam a szódás kenyér receptjére. Mivel Limara a kenyerek nagy ismerője, az ő receptjei között keresgéltem. Limara receptje volt az alap. Kicsit átalakítottam.
Hozzávalók:
20 dkg graham liszt
15 dkg BL 80 liszt
5 dkg rétesliszt
5 dkg krumplipehely
2 evőkanál vegyes mag (szezám, tökmag, len)
1 teáskanál só
1 teáskanál barnacukor
1 csapott teáskanál szódabikarbóna
450 ml író (nekem ez nem volt itthon így kefírt kevertem ki vízzel)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 190-200 fokra. Egy tálba teszem a száraz hozzávalókat és összekeverem. Közepébe mélyedést formázok, ebbe öntöm a kefíres vizet. Egy fakanállal az egészet nagyjából összekeverem. Nem szabad dagasztani. A tészta legyen lágy, de ne ragacsos.
Egy kerek sütőedényt kiolajozok, belisztezem, majd beleteszem a labdaszerűre formázott belisztezett tésztát. Kereszt alakban bevágom és beteszem a sütőbe. Kb. 40 percig sütöm, amíg szép színe nem lesz.
Tökéletesen néz ki a kenyered!!
VálaszTörlésKöszönöm! és bár féltem kicsit az ízétől, nagyon finom lett. Jó alternatíva, ha nincs időnk egy kelesztett kenyérre.
VálaszTörlésAz ízét szerintem szokni kell ;-)
VálaszTörlés